Lillebror och Nalle

IMG_20170629_183249

Jag tänkte börja med den senaste boken som jag läste själv. Det är kanske en bra början eftersom det är en högläsningsbok för små barn; alltså 3-6 år. Boken heter Lillebror och Nalle av Jujja och Tomas Wieslander (som även har skrivit om Mamma Mu och Kråkan).

Den här boken blev jag tipsad om på biblioteket när jag första gången frågade de om vad som var bra som högläsning för mitt syskonbarn i Tyskland. Jag letade efter en bok med inte alltför svårt språk, men jag tyckte redan då att boken nog passar bättre till barn yngre än 6 år så jag fastnade inte för den då. Men nu har jag ändå läst den och tänker ge den till mitt yngsta syskonbarn som ska fylla 3 härnäst.

Boken har 126 sidor och är uppdelad i 15 fristående kapitel med en del svartvitt tecknade bilder. Det är en stor skillnad jämfört med bilderböcker som de flesta barn i den åldern är vana vid. Jag tror ändå att det går att glädja de flesta med denna mysiga bok. Den har ett enkelt språk, med en hel del dialog. Talspråket gör att det känns lätt att ta till sig och hänga med i handlingen, även utan massa bilder. Jag vet egentligen inte om detta stämmer men det känns som om talspråket kan vara lättare att förstå för små barn och då skulle den här boken kunna vara bra som första kapitelbok.

För att fortsätta med handlingen kan jag bäst beskriva den som lekfull. Den innehåller mycket som små barn kan relatera till samtidigt som en del saker nog känns både spännande och ovanligt. Boken bygger på verkliga händelser, som författarna också skrivit många sånger om.

Karaktärerna som är med i boken:

  • Lillebror och hans Nalle
  • Hans mamma och pappa
  • Lillebrors bästa vän Billan (i hälften av kapitlen) och hennes Panda
  • De “större barnen” är med lite grann
  • En skolfröken är med i ett kapitel
  • Mormor är med i ett annat (morfar nämns bara)
  • En katt och en mus (den senare dör tyvärr)

Gillar man den här boken finns det en till bok om Lillebror och Billan när de är ett par år äldre. Båda böckerna finns att köpa som nyutgåva från 2013 på bl.a. Bokus och Adlibris.

Annonser

En tanke på “Lillebror och Nalle”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s