Stora boken om Sandvargen

SandvargenDen första boken som jag läste för syskonbarnet var Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind. Det är en samlingsutgåva av Sandvargen, Mera Sandvargen och Sandvargen och hela härligheten och är alltså egentligen 3 böcker. Det var ett bra val som första högläsningsbok eftersom kapitlen är fristående och lagom korta så att man kan ta paus när det behövs. Det gick utmärkt att fortsätta även efter längre avbrott (ibland kunde det gå flera veckor innan vi fick tillfälle att läsa vidare över skype). 

Den kategoriseras som en bok för 6-9 år men fungerar bra redan från 5 år. Dessutom är den en av de där böckerna som är trevlig att läsa även för de vuxna. Det förvånar mig inte att den har blivit så populär i förskoleklasser. Språket är enkelt och målande med en del påhittade ord och poetiska meningar som gör den rolig att läsa högt. Man får vara lite på sin vakt för att läsa som det står men överlag har läsningen ett mycket bra flyt.

Boken handlar om Zackarina. Hon är enda barnet men hon är inte ensam, för en dag dyker Sandvargen upp. Han är en varg av sand.. som vet allt! Handlingen är både filosofisk och innehåller samtidigt en hel del naturvetenskaplig fakta som är finurligt invävt. Egentligen händer det inte så mycket mer än att de är på stranden tillsammans eller att hon är i huset. För Zackarina är Sandvargen verklig och även om man som vuxen vill klassa honom som en “låtsasvän” kan man inte annat än förundras över att han vet så mycket, även sådant som Zackarina inte hade kunnat veta själv. Det är lite magiskt!

Stora boken om Sandvargen är slutsåld men böckerna om Sandvargen finns att köpa var för sig på bl.a. Bokus och Adlibris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s