Katten som älskade regn

IMG_20170629_181552Vi började på en ny bok när syskonbarnet fyllde 7 år och nu är vi mitt i Katten som älskade regn av Henning Mankell. Det är lite av en utmaning att hitta böcker med ett enkelt språk och som är lätt att förstå för någon som inte har svenska som förstaspråk. Jag tycker att den här boken är bra ur det hänseendet. Istället funderar jag över hur barn reagerar på den sorgliga handlingen. I boken möter man Lukas som precis ska fylla 6 år. Då får han en present som han aldrig hade vågat hoppas på; en helt egen katt, och det förändrar hans liv. Man får en bra inblick i pojkens tankar och känslor och jag vill minnas att jag grät lite när jag läste igenom boken själv i förväg.

Det är en sammanhängande berättelse uppdelad på 14 korta kapitel. Illustrationerna av Malin Ahlin är i färg och det finns ganska exakt en bild per kapitel. Bilderna skildrar huvudhändelserna i kapitlen, vilket gör det enkelt att kolla på dem för att minnas vad man läst tidigare.

Jag tycker att boken fungerar bra för högläsning och även för att läsa själv när man har kommit igång med läsningen ordentligt. Men eftersom det handlar om en sexåring är det kanske mindre intressant för lite äldre barn, även om jag tror att många ändå skulle kunna känna igen sig i hans tankar och problem. Inte minst kan nog många relatera till den kärlek och längtan man kan känna för ett husdjur. Det känns på något vis uppfriskande med en barnbok som tar djupa livsfrågor på allvar. Allt är ju inte lättsamt och roligt och det är kanske bra om även barn kan relatera till sådana saker.

Nyutgåvan från 2012 finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s