Loranga Del 1 & 2

IMG_20170629_182633I år fyllde Barbro Lindgren 80 år och det firade jag med att läsa hennes böcker om Loranga. Loranga Del 1 & 2 är en samlingsvolym med de båda böckerna; “Loranga, Masarin och Dartanjang” och “Loranga, Loranga”. Illustrationerna har Barbro gjort själv och de finns på vart eller vartannat uppslag.

Jag växte upp utan Barbro Lindgrens böcker i bokhyllan (med undantag för Mamman och den vilda bebin). Mitt första möte med Loranga, Masarin och Dartanjang var i vuxen ålder, i den tecknade filmen från år 2005. Så jag visste ungefär vad jag kunde vänta mig från boken redan i förhand.

Det här är en bok för alla som kan uppskatta knasigheter och absurt galna saker. Den handlar om Loranga, hans son Masarin och hans gamle far Dartanjang. Loranga är en allt annat än rättvis pappa men tillsammans gör de i alla fall bara sånt som de tycker är kul. I första delen lär de känna tjyven Gustav som för det mesta bor i fängelset. De fångar ovanliga djur i ladan och så tävlar de och sjunger popsånger förstås. Ingen dag är den andra lik; mycket tack vare att Dartanjang ofta vaknar upp som någon annan än sig själv.

Andra delen fortsätter i samma anda med minst lika mycket knäppheter. Gustav kommer på besök allt oftare och knycker lite saker som han gärna vill ha. Han skjutsar även runt de andra i en skrotopel som egentligen inte borde fungera. De enda kloka råd som ges i boken kommer från Dartanjangs morfar som bor i en talltopp i skogen och är så gammal så han bara kan äta frön och gala som en gök.. men hans råd är det ingen som vill lyssna på. För mig gav boken ändå ett starkt budskap; nämligen att våga leka även som vuxen. Vilken tur att jag blev ombedd att köpa den här boken för mitt andra syskonbarn i Tyskland, för annars hade jag nog aldrig läst den själv.

För den som är van vid högläsning och klarar sig utan så mycket bilder skulle jag säga att boken fungerar redan i förskoleåldern (3-6 år). Vill man ha mer bilder så har den första boken även börjat ges ut i tecknad serieform, av Sara Olausson, där den tredje delen släpps nu i sommar. Samlingsvolymen och högläsningsboken om Loranga finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s