Mio, min Mio

IMG_20170815_145934Jag var hemma och kikade i mina föräldrars bokhylla nu i sommar och hittade där Mio, min Mio av Astrid Lindgren. Egentligen hade jag inte tänkt skriva om någon av Astrids böcker eftersom jag tror att de flesta redan är väldigt välbekanta med dem eller med de filmatiseringar som har gjorts av hennes böcker. Mio, min Mio är nog mindre känd än de flesta andra Astrid-böcker och det är kanske inte heller så många som känner till filmen från 1987. Jag gjorde i alla fall inte det förrän jag kollade upp det nu. Själv tyckte jag mycket om att se på Pippi som barn. Filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter minns jag också med stor glädje eftersom jag gillar fantasy.

Mio, min Mio gavs ut år 1954 första gången och var Astrids första bok i fantasygenren (långt senare kom även Bröderna Lejonhjärta; 1973, och Ronja Rövardotter; 1981). Det som skiljer Mio, min Mio från många andra av Astrids sagor är att den faktiskt är skriven i form av en saga; med tydliga återkopplingar och återkommande mönster i handlingen.

Boken har tolv kapitel som är mellan 10-20 sidor vardera. Det är ett enkelt språk som bara känns lite gammalt vid enstaka tillfällen. Vilken ålder den är bäst lämpad för kan kännas lite oklart; den tycks hamna både bland böckerna för 6-9 år och bland de för 9-12. Den kan nog vara lite för läskig för en del 6-åringar och sago-formen kanske känns lite löjlig för de äldre barnen. Själv tror jag att 8-9 är en bra ålder eftersom pojken som boken handlar om är 9 år. Jag läste någon gång att huvudkaraktärens ålder är en bra indikation för vilken ålder en bok vänder sig till (ibland kan karaktären vara något äldre än målgruppen eftersom barn ser upp till äldre barn).

Utan att avslöja handlingen helt så handlar boken om kampen mellan det goda och det onda. Sorg är ett genomgående tema och jag noterade hur fint Astrid beskrev gränsen mellan att vara rädd och modig. Här är ett uppslag där pojken, som är berättaren i boken, själv reflekterar över sina känslor när hans älskade häst blir tillfångatagen och bortförd:

IMG_20170816_101820

Vill ni höra och se Astrid Lindgren läsa boken kan ni kolla på Öppet arkiv hos svt.

Mio, min Mio finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris. Den finns även som pocket (Bokus, Adlibris) och som del i Astrid Lindgrens samlingsbibliotek (Bokus, Adlibris).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s