Hej Ruby: Äventyr i datorernas magiska värld

IMG_20170629_181442

Hej Ruby: Äventyr i datorernas magiska värld, av Linda Liukas, lär barn grunderna i hur en dator tänker, prioriterar och utför kommandon; alltså programmeringens ABC. Det dröjer kanske inte så länge tills man får lära sig detta i skolan. Prognoser om arbetsmarknaden säger att det kommer råda stor brist på programmerare inom snar framtid. Allt fler jobb tas över av datorer men det behövs fortfarande människor som kan säga åt datorerna vad de ska göra. Annars gör de kanske snart saker på sitt eget vis helt och hållet.

I inledningen (till alla vuxna) poängteras att “lek är lärandets kärna” och boken lyckas verkligen förmedla programmeringens grunder på ett väldigt pyssligt vis. Jag älskar pyssel och pussel med problemlösning. Det var nog därför jag blev väldigt nyfiken när jag hörde talas om barnböckerna om Ruby.

Boken är uppdelad i två delar; första delen består av Rubys äventyr i 10 korta kapitel. Det är en okomplicerad men fantasifull saga och varje kapitel introducerar ett nytt koncept och begrepp som man behöver förstå för att kunna lära sig koda. Bokens andra del innehåller övningar som hör till varje kapitel. Sammanlagt är det 22 övningar. Det är tänkt att barnen ska använda boken tillsammans med en vuxen. Vill man ha ännu mer att pyssla med kan man kolla på helloruby.com och på hejruby.se finns en bra handledning där man även kan läsa mer om bokens alla gömda hemligheter (påskägg).

Man lär sig väl inte riktigt att programmera i slutändan men man har fått träna på att lösa problem; vilket är grunden i programmering. Blir man mer sugen på programmering finns det bland annat ett gratis programmeringsspråk som är utvecklat för barn som heter Scratch.

I år kom också uppföljaren Hej Ruby och datorns hemliga port.

Hej Ruby finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s