Ensam mullvad på en scen

IMG_20170912_123842Ensam mullvad på en scen är en fin och känslosam bilderbok av Ulf Nilsson och illustrerad av Eva Eriksson.

Den handlar om en pojke som är sex år och som ska vara med i en föreställning i skolan. Boken handlar om känslor; hur det känns att inte våga och hur det känns efteråt när man vågade. Färgerna i boken är mörka och dova och förhöjer känslan; rädslan för att uppträda.

För att vara lite kritisk så är jag inte helt säker på att den här boken hjälper alla blyga barn att känna sig mindre utanför i detta extroverta samhälle. Jag är själv introvert och var väldigt tyst och försiktig i skolan. Jag kan känna igen mig i känslan “skönt att det är över” efter en föreställning eller uppträdande. Men i slutet av boken agerar pojken helt plötsligt väldigt extrovert. “Det var som ett jubel som steg upp inom mig. Jag kunde ha sjungit och dansat i timmar.” Så beskrivs hans känsla på scenen efter att han sjungit en helt egenkomponerad liten sång i slutet av föreställningen. Sedan får han höra hur bra han var. Detta uppmuntrar väl barn att agera extrovert fastän att nog många, precis som jag, mest önskar att allt är över så snart som möjligt och inte delar den känsla av eufori som karaktären i boken får.

Ensam mullvad på en scen går att köpa som ekorrbok, i ett lite mindre format än vanliga bilderböcker, på bl.a. Bokus och Adlibris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s