Mamma Mu bygger koja

IMG_20170912_123928Mamma Mu bygger koja, är skriven av Jujja och Tomas Wieslander och illustrerad av Sven Nordqvist, som även är känd för böckerna om Pettson och Findus.

Jag har hittills mest skrivit om Jujjas och Tomas kapitelböcker, även om de kanske är mest kända för sina bilderböcker om Mamma Mu och Kråkan (som finns översatta till mer än trettio språk). Det började egentligen med musik och barnradio under 80- och 90-talen. År 2015 släpptes en skiva där man kan lyssna på hur det lät med Jujja Wieslander som Mamma Mu och Anders Ågren som Kråkan (den finns att köpa på bl.a Bokus och Adlibris).

Mamma Mu och Kråkan är väldigt olika varandra. Mamma Mu är alltid snäll och optimistisk medan Kråkan är tvärtom. Det är därför dialogen mellan de två blir så rolig. Fast jag tycker alltid synd om Kråkan för att han känner sig så ensam och har så svårt för att öppna upp sig; egenskaper som jag själv kan känna igen mig i.

Mamma Mu bygger koja gavs ut år 1995 året innan Tomas dog. Jujjas skaparlust försvann sedan, men återfanns år 2000 när hon tittade i ett gammalt manus där Kråkan och Mamma Mu diskuterade något som fick henne att skratta. Sedan dess har det blivit fler böcker om Mamma Mu och Kråkan, men även en långfilm, dataspel och appar. På hemsidan mammamu.se kan man se vad Jujja och Tomas har producerat och även allt annat som Jujja har gett ut, som t.ex. dockor, pussel och pyssel.

Mamma Mu bygger koja finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

 

Se Jujja Wieslander och Sven Nordqvist berätta om Mamma Mu och Kråkan på Youtube.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s