Så funkar internet

IMG_20171005_154223För dom som vill förstå den digitala delen av världen vi lever i vill jag rekommendera Så funkar internet som är skriven av Karin Nygårds och illustrerad av Johanna Kristiansson. Den kategoriseras som en faktabok för barn 6-9 år men jag tror att även de som är 9-12 år (och för all del även många vuxna) skulle få ut en hel del av den här boken eftersom den är så grundlig och tar upp så mycket. Språket är förhållandevis enkelt men det är ändå en del saker som är svårare att förstå och som jag tror att det är lättare för lite äldre barn att ta till sig.

I början av boken, på samma sida som innehållsförteckningen, finns en bra tidsaxel som visar de viktigaste milstolparna i vår digitala tidsålder. Är det något särskilt man vill veta finns det även ordförklaringar och register i slutet av boken, samt en massa spännande länktips.

I boken får vi bland annat lära oss skillnaden mellan internet och webben. Vi får veta att informationen skickas som ettor och nollor och olika sätt för hur den skickas (bl.a via fiberkablar eller trådlösa nätverk). Vi får veta vad protokoll är och att de behövs för att datorn ska veta vad ettorna och nollorna betyder. Det står även utförligt vilka typer av lager som behövs när data ska skickas över internet. Vi får också veta mer om programmeringsspråk och märkspråk. Det finns ett långt avsnitt om internets mörka och dolda sidor; om kryptering, anonymisering, deep web och darknet. Det beskrivs hur man hittar på säkra lösenord som är enkla att komma ihåg. Du kan läsa om virus och hackare och hur man skyddar sig mot skadlig kod. Det finns också ett viktigt och bra avsnitt om mobbning, näthat och grooming; om vilka människor man ska akta sig för på nätet. Det står också om vikten av källkritik och hur man skiljer ut reklamen.

Med andra ord förklaras en stor mängd begrepp i boken. Mot slutet beskrivs även internetfenomen, memes och hur en del saker blir virala. Det finns till och med ett avsnitt om hur vi gjorde för att kommunicera och roa oss innan internet fanns. Inte så självklart för de som växt upp i den digitala tidsåldern helt och hållet.

Karin Nygårds är låg- och mellanstadielärare och hon är även med och driver projektet Geek Girl Mini som syftar till att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och skapande med teknik, lära känna andra tjejer som delar ett sådant intresse och inspireras att överväga en IT-karriär.

 

Så funkar internet  finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s