Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

IMG_20170912_124029

Jag hittade en vacker version av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, av Selma Lagerlöf. Passande nog vill jag påminna om detta fina verk, nu när Astrid Lindgren har tagit över rollen att pryda våra minsta sedlar istället, så att vi inte glömmer Selma Lagerlöf alltför snabbt.

Selma Lagerlöf var inte bara författare utan även utbildad lärarinna och hade arbetat 10 år i skolan innan hon började skriva på heltid. Det var kanske inte så konstigt då att hon fick uppdraget att skriva en ny läsebok för folkskolan. Hon valde att skriva den som en sammanhängande saga som samtidigt lärde ut Sveriges geografi. Så kom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige till. Den utgavs i två delar första gången 1906-1907. För dagens barn är det en historiebok om hur Sverige såg ut förr. För mig som är intresserad av djur och natur är det även en påminnelse om hur artkunskapen har minskat de senaste generationerna.

IMG_20170912_124153

Den här vackra bilderboken, som Lars Klinting har illustrerat, hittade jag på secondhand. Den går inte att köpa ny som inbunden längre men finns som E-bok på bl.a. Bokus och Adlibris. Det finns flera andra versioner av sagan också; bl.a. en lättläst version från Vilja förlag som är en del av Nypon förlag. För att ytterligare inspirera dem som har svårt med läsningen kan man även, efter att de läst, låta dem se den svensk-tyska miniserien från 2011.

Annonser

En tanke på “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s