Drakriddare del 1 & 2; Tam Tiggarpojken & Tams svåra prov

Jag lovade att skriva om fler böcker av författaren som kallar sig Jo Salmson men som egentligen heter Catharina Wrååk. Tidigare skrev jag om en av hennes faktaböcker för nybörjarläsare; Jo Salmson berättar om pyttesmå partiklar, som blev väldigt uppskattad av mitt äldsta syskonbarn fick jag nyligen höra.

Nu är det dags att börja presentera Jo Salmsons fantasyböcker för barn!

IMG_20171005_154321

Jag börjar med de två första delarna från serien Drakriddare; Tam tiggarpojken och Tams svåra prov. Jag skulle säga att det är mer bild än text i de här böckerna. Det är snygga svartvita bilder i japansk tecknarstil som får en att associera till manga (här är ett smakprov). Åsa Ekström heter illustratören, som är en svensk mangatecknare som bor i Tokyo.

Serien Drakriddare består av sex delar totalt. De är lättlästa och passar bra för nyblivna bokslukare. Bonnier Carlsen har delat in sina lättlästa böcker för nybörjarläsare i olika svårighetsnivåer och böckerna om Tam ingår i “Mer att läsa” som är för dem som redan kan läsa. Båda böckerna som jag läst har 13 kapitel vardera. Texten är luftig och lagom stor.

Berättelsen om Tam är både gripande och spännande. Tam har nästan ingenting förutom en koja att sova i och sin vän Indre. Varje kväll väntar Tam på stadens yttersta stadsmur för att få se drakarna och drömmer om ett annat liv. Det kommer bli för kallt att bo i kojan när vintern kommer, det är svårt att få jobb och man måste ha pengar för att få plats som lärling.

IMG_20171005_154339Jag gillar hur böckerna om Tam tar upp svåra ämnen, som att Indres pappa sällan är på gott humör när han varit på värdshuset och druckit. Eller hur man får kämpa för att överleva som fattig tiggare och kanske tvingas stjäla för att inte behöva svälta eller frysa ihjäl. Även sjukdom och utanförskap finns med i båda de två första böckerna.

Tams med- och motgångar skapar många känslor. Redan i första boken är det mycket spännande som händer i detta fantasy-äventyr, och i andra boken ställs Tam inför det svåra provet. Har man läst en bok måste man läsa nästa…

Tam tiggarpojken finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris. Tams svåra prov och de andra delarna i Drakriddare finns också på bl.a. Bokus och Adlibris.

Annonser

En tanke på “Drakriddare del 1 & 2; Tam Tiggarpojken & Tams svåra prov”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s