“Det var en gång…”

DSC_0044“Det var en gång…” är egentligen en läsebok för lågstadiet, med blandade sagor som har bearbetats av Helena Bross. Hon har skrivit många böcker för nybörjarläsare, inklusive den kända serien om Klass 1B.

Det är totalt 40 sagor i boken. Bland de mer välkända är: Prinsessan på ärten av H.C. Andersen, några av Aisopos fabler (Solen och vinden, Lejonet och musen, Vallpojken och Räven och det sjuka lejonet), Kung Midas (från Grekland) och Selma Lagerlöfs Fågel Rödbröst.

Sidorna är uppdelade i två spalter vilket ger korta och överskådliga rader. I början av boken är det oftast bara en spalt per sida och lite fler bilder istället. Dessutom är textstorleken större för de första 12 sagorna, fram till sidan 37. Sedan är texten snäppet mindre och sagorna blir gradvis längre och längre. De lite längre sagorna varvas dock ofta med lite kortare.

För mig är den här boken mer än ett verktyg för lärare. Den gör dessa gamla sagor mer lättillgängliga för nybörjarläsarna och ger på samma gång lite variation till andra lättlästa böcker. På det viset kan den bidra till ett bredare ordförråd utan att det blir för svårläst.
“Det var en gång…” finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris, eller direkt från förlaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s